Solcreme – Find den bedste

Solcreme er fantastisk til at beskytte dig mod solens skarpe stråler. Men kan solcreme blive for gammel og hvilken faktor bør du bruge? Få alle svarene her

 

Kan solcreme blive for gammel?

Ja, solcreme kan godt blive for gammel. Det er heldigvis nemt at opdage, hvis din solcreme er for gammel, når du åbner den efter en lang vinterpause. Hvis solcremen har en underlig farve, hvis den skiller eller lugter grimt, så er den for gammel og du må skaffe dig en ny solcreme, så du kan beskytte dig selv og din familie mod solens stråler.

Undgå at opbevare solcremen på et varmt sted i længere tid. Det er for eksempel en dårlig idé at lægge flasken med solcreme i bilen henover sommerferien, da det vil forringe solcremens levetid.

Hvor længe holder solcreme?

Solcreme kan normalt holde sig i 12 måneder efter åbning. Solcremens holdbarhed skal stå på flasken eller beholderen, og typisk er det afbildet med et symbol, der forestiller en åben beholder og en angivelse af, hvor lang holdbarheden er. Når solcremen opbevares i kølige omgivelser, kan den dog ofte holde i 2-3 år.
Hvis solcremen opbevares i meget varme omgivelser, fx en varm bil, bliver holdbarheden forkortet. Hold derfor øje med om cremen skifter farve, begynder at lugte grimt eller får en skillende konsistens. I så fald bør du skifte den ud.

 

Hvordan virker solcreme?

Solcreme beskytter huden mod solens ultraviolette stråler ved hjælp af et fysisk eller et kemisk filter. Filteret sørger for, at en stor del af UVA- og UVB-strålingen bliver bortfiltreret. Det fysiske filter er et hvidt lag, som reflekterer solens stråler tilbage, så de ikke kan skade huden. Det kemiske filter trænger ind i hudens øverste lag og opsuger UV-strålingen, så der er mindre, der trænger ind i selve huden.

 

Hvilken solcreme er bedst?

Hvert år tester myndigheder og medier en lang rækker solcremer for at finde ud af, hvilken der er bedst. Men hvilken solcreme skal du vælge? Først og fremmest bør du sikre dig, at solcremen er bredspektret, så den beskytter din hud mod både UVA og UVB stråler. Solens stråler er forskellige, og det er derfor vigtigt, at du forsvarer din hud mod hele spektret. Kig også efter om solcremen har en passende faktor. I Danmark anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du bruger mindst faktor (SPF) 15, mens faktor (SPF) 30 er passende til rejsen sydpå. Gå også på jagt efter en vandfast solcreme. Det ville være ærgerligt, hvis solcremen ikke beskytter, når du bader på stranden, eller når du sveder ekstra meget i den varme sol. Sørg derfor for, at solcremen er vandfast.

 

Hvornår skal man bruge solcreme?

UV-indekset viser, hvornår du skal begynde at bruge solcreme. Temperaturen er ikke afgørende for hvornår solen kan begynde skade huden. Ofte er det nødvendigt at bruge solcreme allerede i det tidligere forår, hvor solen kan begynde at skinne skarpt. Når UV-indekset er 3 eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man benytter solcreme og i det hele taget beskytter sig med tøj eller skygge. I Danmark er solens stråling særlig kraftig mellem klokken 12 og 15. I dette tidsrum bør du derfor passe ekstra på og huske at smøre dig ind i solcreme. Ofte er det også en god idé at søge skygge midt på dagen.

Hvad betyder faktor i solcreme?

Faktor i solcreme fortæller, hvor godt solcremen beskytter mod UVB-stråler, altså solskoldning. Hvis din solcreme har en solfaktor på 2, beskytter den mod halvdelen af UVB strålerne, mens faktor 4 bremser 75% og faktor 8 bremser 87,5% af strålerne. Ifølge Miljø- og Fødevarestyrelsen filtrerer du ca. 93% af UVB strålerne væk ved faktor 15 solcreme. Fordi faktortallet er på en logaritmisk skala, får kun 5% mere beskyttelse, hvis du bruger en faktor 50 sammenlignet med en faktor 15. Normalt vil faktor 15 derfor være tilstrækkeligt til brug i Danmark. For at blive forsvarligt beskyttet, er det dog vigtigt, at du bruger nok solcreme. Det gælder uanset, hvor høj faktor du anvender. For at solfaktoren kan give den lovede beskyttelse, skal du nemlig bruge 35-40 ml (en håndfuld) solcreme, for at være beskyttet på hele kroppen. Ofte ser du bogstaverne SPF foran faktortallet, hvilket simpelthen betyder Sun Protection Factor eller Solbeskyttelsesfaktor på dansk.

 

Hvilken faktor solcreme?

Når du skal ud i solen om sommeren, hvor uv-indekset er over 3, bør du beskytte dig med solcreme. Men hvilken faktor skal du bruge? I Danmark er det normalt tilstrækkeligt at bruge faktor (SPF) 15, da det giver beskyttelse mod 93 % af solens UVB-stråler. Har du en meget lys hud, kan du med fordel bruge en højere faktor. Det samme gælder, hvis du er ude i solen midt på dagen i længere tid. Skal du rejse sydpå og måske endda befinder dig omkring ækvator, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du går op og bruger en faktor (SPF) 30, der spærrer for 96 % af UVB-strålerne. Solcremens faktor siger kun noget om beskyttelsen mod UVB-strålerne. Tjek derfor på produktet, at det også beskytter mod UVA-strålerne.

 

Hvor meget solcreme skal man bruge?

Du skal bruge en håndfuld solcreme til at dække hele kroppen. Solcremens faktor er baseret på, at du smører dig ind i 35-40 ml (en håndfuld) creme. Hvis du ikke bruger nok solcreme, er det derfor ligegyldigt, hvor høj faktor produktet har – det vil ikke yde tilstrækkelig beskyttelse. Af den grund kan det ikke betale sig at spare på solcremen, hvis du vil undgå solskoldning.

Hvor ofte skal man smøre solcreme på?

Når du har smurt dig ind i solcreme, holder virkningen i nogle timer. Det vides dog ikke helt præcist, hvor længe beskyttelsen varer. Hver gang du har taget en svømmetur eller har svedt meget, er du nødt til at smøre dig ind igen. Det gælder også, hvis du fx har tørret dig med et håndklæde.

Hvad er der i solcreme?

Nogle solcremer indeholder stoffet oxybenezone, der ifølge videnskab.dk er kan være ekstremt skadeligt for havmiljøet, selv i meget små mængder. Af samme årsag har Hawaii forbudt solcreme, der indeholder oxybenezone.

I Urtegaardens opskrift på solcreme kan du se, hvilke ingredienser der skal til, for at lave en god hjemmelavet solcreme. For eksempel Tiosol, der er et fysisk solfilter, som bremser UV-A og UV-B stråler.

 

Hvordan laver man solcreme?

Du kan lave en god solcreme på ca. en time. Hjemmelavet solcreme er lige så effektivt og sikkert som det, du kan købe i butikkerne.

Sådan er fremgangsmåden til Urtegaardens hjemmelavede solcreme:

 

  1. Skold eller afsprit gryder og redskaber

  2. Afmål vandfasen og fedtfasen i hver sin gryde

  3. Opvarm begge faser til 75°C

  4. Hæld fedtfasen i vandfasen i en tynd stråle under omrøring

  5. Afkøl til stuetemperatur under omrøring

  6. Tilsæt slutfasen

  7. Hæld cremen i et smalt bæger og stavblend i ca. 5 min til cremen er er ensartet

  8. Hæld på emballage

 

Se hele opskriften inkl. ingredienser her


Kan man blive brun med solcreme?

Ja, du kan godt blive brun, når du bruger solcreme. Det går lidt mere langsomt, men det giver til gengæld huden tid til at opbygge en flot brun farve, og du undgår at blive forbrændt og rød. Det kan derfor altid anbefales at bruge solcreme, også selvom du godt kunne tænke dig en flot kulør. Huden kan desuden sagtens danne D-vitamin, selvom du bruger solcreme. Igen tager det blot lidt længere tid, men er stadig klart at foretrække frem for at blive solbrændt og risikere at få hudkræft på et tidspunkt i livet.

 

Hvad er forskellen på sololie og solcreme?

Sololie og solcreme har i princippet samme virkning. Men eftersom sololien kan være sværere at smøre ud i et tilstrækkeligt tykt lag, vil solcremen ofte være den bedste løsning. Solcreme kan lettere påføres i den rigtige mængde, og den lidt mere tyktflydende creme er derfor et oplagt førstevalg. Hvis alternativet er ingen solbeskyttelse, fordi du måske synes det er enormt besværligt med solcreme, vil sololie naturligvis være at foretrække, da den trods alt også giver noget beskyttelse mod solens stråling.

 

Hvilken solcreme til baby?

Det er bedst at bruge skygge, solhat og tøj til at beskytte babyer og små børn mod solen. Men er der bar hud anbefales det at smøre ind med minimum faktor 15 et kvarters tid før barnet skal ud. Har barnet meget lys hud, er det smart at bruge faktor 30. Spædbørn og små babyer, der ikke kan bevæge sig skal ikke ud i solen. Solcreme er derfor ikke nødvendigt. Du kan købe solcreme til børn. Det fungerer på samme måde som almindelig solcreme, men indeholder typiske færre allergifremkaldende stoffer.

 

Lav din egen solbeskyttelse

Det er vigtigt at beskytte sig mod solen. Du kan lave hjemmelavet solcreme, sollotion eller læbepomade med solbeskyttelse, ligesom sololie kan være en oplagt mulighed. Også efter solbadning kan du have brug for ekstra pleje, her er en olie eller aloe vera gel en god hjælp og enkel at lave selv.