1 lille glasskål 1 spiseske 1 lille gryde med låg (ikke aluminium) 1 vægt 1 deciliter mål 1 termometer (200°C) 1 håndklæde 1 bageplade (evt. 2 ved flere portioner) 1 bolsjevæv 1 pensel 2 plastskrabere 1 sprøjte 1 teske 1 saks pr. bolsjeklipper1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
Sådan laver du fyldte lakridsbolsjer
Fyld
1
Afvej lakridsekstrakt og salmiaksalt i glasskålen og bland det sammen. Stil det til side til senere
Bolsjemasse
2
Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Læg bolsjevævet på bagepladen og pensl det med lidt neutral madolie. Pensl også plastskrabere og sakse
3
Afvej vand, sukker og druesukker i gryden, læg låg på og sæt den på fuld varme
4
Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og bolsjetermometeret sættes i gryden
5
Kog op til nøjagtigt 162°C og hæld bolsjemassen ud på bolsjevævet
6
Vent et ½ min. Tilsæt lakridsekstrakt og salmiaksalt. Ælt med plastskraberne fra side til side, så lakridsekstrakt og salmiaksalt fordeles og bolsjemassen flyttes rundt på bolsjevævet. Der kan også æltes med bolsjevævet
7
Når bolsjemassen er lidt fastere, tilsættes stjerneanisolie. Ælt videre til bolsjemassen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne
8
Klip 4 tykke pølser af bolsjemassen og tryk dem let flade
9
Drys lakrids/salmiakpulverfyldet i en stribe på midten af hver pølse
10
Fold bolsjemassen omkring fyldet og tryk det godt sammen. Rul hver pølse rund
11
Klip hurtigt bolsjer af alle 4 pølser, mens bolsjemassen stadig er godt varm for at enderne lukkes og fyldet ikke løber ud. - Lad ikke bolsjerne røre hinanden
12
Bolsjerne pakkes lufttæt i en frysepose e.l., når de er let afkølede. Læg bolsjerne i køleskabet før de er kolde, for at undgå, at de klistrer sammen